Powered By Blogger

Sabtu, 7 Mac 2015

Kuih Lapis Jagung

             






Assalamualaikum, ari ni percubaan pertama saya tuk buat kuih lapis dalam acuan apam ni....mm mm nampak nya saya berpuas hati dengan bentuknya walaupun agak ter lembut kit....mmm tapi tak apalah tuk makan sendiri puas hati la gak.cik abg pun suka makan ,maklumlah lembut sesuai tuk dia heheheheh.
   Jom kita intai2 resepi bahan2 tuk buat kuih lapis jagung ni...mudah je.bahan2 pun senang nak dapat...



Bahan2;
-1 cawan jagung fresh
-1  1/2 cawan tepung beras
-1 cawan tepung gandum
-1 cawan gula ( Klu nak manis boleh ditambah)
-2 cawan santan
-sedikit garam
-1 biji telor
-2 sudu makan perisa jagung
Cara2;
-panaskan air kukusan
-satukan tepung beras dan tepung gandum
- Bancuh santan,gula dan telor.kacau sebati
- masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kacau sampai tidak berketul.kemudian tapis.
-Masukkan sedikit garam.
-Bahagikan bancuhan adunan kepada beberapa bahagian dan warnakan (saya buat dua warna je....satu warna asal dan satu lagi saya letak perasa jagung)
-sapukan acuan dengan sedikit minyak
-Setelah air mendidih,tuang 1/2 cawan adunan warna asal kemudian taburkan jagung,dan kukus selama 5 minit.
-Setelah masak gores kan lapisan kuih lapis tadi dengan garfu supaya lapisan kedua melekat
-Tuang adunan lapisan kedua yang berwarna tadi kemudian taburkan jagung.kukus lagi selama 5 minit
-ulangi mengukus lapisan demi lapisan sehingga adunan dan jagung habis
-untuk lapisan terakhir hendaklah di kukus selama 30 minit supaya kesemua lapisan kuih lapis benar2  masak.dan acuan ditutup dengan plastik @ aluminium foil supaya air tidak menitik atas kuih.
-Setelah masak sejukkan dulu kuih lapis sebelum dipotong.
(Pastikan menggunakan pisau plastik yang disapu minyak untuk memotong kuih lapis supaya bentuknya cantik)
    Selamat mencuba

Tiada ulasan: