Assalamualaikum semua dan salam sejahtera.......Apa kabar,bertemu kembali kita kali ini tuk menikmati resepi kuih yang enak dimakan waktu petang yang santai bersama keluarga tersayang dan orang2 yang tercinta.Kuih ni nampak senang nak dibuat tapi remeh jugak caranya. ...hmm berpeluh jugak mak jemah nak siapkan kuih ni...mm mm Mai kita sama2 terokai resepi kuih ni...
Bahan2;
Bahan inti
-1 cawan kacang hijau
-1 cawan kelapa putih
-1 cawan gula
-1/2 cawan gula merah
-sedikit garam
-2 sd makan tepung gandum
-1 cawan kacang hijau
-1 cawan kelapa putih
-1 cawan gula
-1/2 cawan gula merah
-sedikit garam
-2 sd makan tepung gandum
Bahan tepung menggoreng
-1 cawan tepung beras
-1 biji telor
-1/2 cawan air
-1 sd kecik air kapur
-sedikit pewarna kuning @ kunyit serbuk
-sedikit garam
-1 cawan tepung beras
-1 biji telor
-1/2 cawan air
-1 sd kecik air kapur
-sedikit pewarna kuning @ kunyit serbuk
-sedikit garam
Cara2 bancuhan tepung menggoreng;
-masukkan telor bersama tepung beras dan garam.kacau sebati
-masukkan pewarna dan air kapur.kacau sebati
-masukkan telor bersama tepung beras dan garam.kacau sebati
-masukkan pewarna dan air kapur.kacau sebati
Cara2;
-rebus kacang hijau dengan air sehingga empuk dalam periuk
-Setelah empuk ,alihkan kacang hijau ke kuali supaya senang nak dikacau
-masukkan gula pasir dan gula merah serta garam.kacau sebati kemudian masukkan kelapa.kacau sebati sampai air gula kering .
-Masukkan tepung gandum dan kacau sampai likat sampai kacang betul2 masak.sejukkan
-sebelum meleperkan adunan,taburkan tepung gandum diatas papan temoat meleperkan adunan supaya adunan tidak melekat.
-Setelah adunan sejuk...ambil sedikit adunan dan buat bulat2 sebesar bola golf.selepas itu tekan @ leper kan .
- buat sampai habis adunan
-panaskan minyak
-celup adunan kuih yang telah di leper kan ke dalam bancuhan tepung menggoreng seperti goreng pisang tu.
-goreng sampai kekuningan dan angkat toskan minyak
-kuih kasturi siap dihidangkan panas2. @ jika kuih kasturi terlebih banyak adunan...boleh disimpan dalam ais box tempat beku.goreng separuh masak pastu sejukkan dahulu barulah simpan tempat ais beku
-bila2 teringin nak makan boleh la dikeluarkan 30 minit dari ais box sebelum digoreng
-rebus kacang hijau dengan air sehingga empuk dalam periuk
-Setelah empuk ,alihkan kacang hijau ke kuali supaya senang nak dikacau
-masukkan gula pasir dan gula merah serta garam.kacau sebati kemudian masukkan kelapa.kacau sebati sampai air gula kering .
-Masukkan tepung gandum dan kacau sampai likat sampai kacang betul2 masak.sejukkan
-sebelum meleperkan adunan,taburkan tepung gandum diatas papan temoat meleperkan adunan supaya adunan tidak melekat.
-Setelah adunan sejuk...ambil sedikit adunan dan buat bulat2 sebesar bola golf.selepas itu tekan @ leper kan .
- buat sampai habis adunan
-panaskan minyak
-celup adunan kuih yang telah di leper kan ke dalam bancuhan tepung menggoreng seperti goreng pisang tu.
-goreng sampai kekuningan dan angkat toskan minyak
-kuih kasturi siap dihidangkan panas2. @ jika kuih kasturi terlebih banyak adunan...boleh disimpan dalam ais box tempat beku.goreng separuh masak pastu sejukkan dahulu barulah simpan tempat ais beku
-bila2 teringin nak makan boleh la dikeluarkan 30 minit dari ais box sebelum digoreng
♡♡♡♡Selamat Mencuba♡♡♡♡
Tiada ulasan:
Catat Ulasan