Powered By Blogger

Jumaat, 13 Mac 2015

Puding Karamel Biskut Krim Kraker Lapis Puding Coklat







Assalamualaikum. ....Bertemu kita kembali dalam edisi kali ni untuk resepi pencuci mulut yang mana boleh dikatakan sentiasa menjadi kegemaran masa kini....
Puding ni biasanya senang dibuat dan bahan2 nya bukanlah susah sangat nak di sediakan.....
Kali ni saya tak nak menggunakan susu segar @ susu cair..tapi saya nak gunakan santan...
Resepi puding ni kalau diubah resepi asalnya tak apa asalkan menjadi....pertama kali saya buat resepi puding ni menggunakan santan kerana lupa nak beli susu je...tapi bila dah siap masak ...wah huh lemak terasa manisnya pun lain kit rasanya dan bau wangi santan tu terasa....so tak payah la lain kali nak susah2  beli susu segar...lagi pu saya ada pokok kelapa sendiri kat belakang umah je.....jimat kos hehehehehe....k lah apa kata kita ke bahan2 resepi puding ni...


Bahan2; Lapisan karamel
-3 sd makan  gula
-1 sd makan air

Cara2;
-masukkan gula ke dalam loyang
-masak gula diatas api perlahan sehingga gula cair dan  bertukar warna keperangan.jgn terlalu lama nanti karamel pahit.
-kemudian masukkan air dan cepat2  kacau.awas jaga tangan kerana karamel akan terpercik
-Setelah karamel cair semua ,padamkan api dan biarkan sejuk.


Bahan2; Lapisan Puding
-10-15 keping biskut krim kraken
-5 biji telor
-2 sd kecik tepung kastard
-2 cawan santan
-1/2 cawan susu pekat manis
-1/2 cawan gula
- sedikit pes coklat

                        
                                      Biskut krim kraker

Cara2;
-Kukus air dalam kukusan sampai mendidih
-masukkan santan ,telor,gula ,susu pekat manis,gula dan biskut krim kraken dalam blender
-blend kesemua bahan sampai  hancur
-tuang bahan2  yang telah diblend ke dalam bekas
-Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.satu warna asal dan satu lagi saya letakkan pes coklat
-kacau sebati adunan yang diletakkan pes coklat tadi.
-tuang adunan warna asal ke dalam loyang karamel tadi
-Kukus adunan puding ini selama 10 minit
-Setelah adunan mengeras cakar2 atas lapisan puding tu supaya nanti ianya melekat dengan lapisan kedua
-tuang lapisan puding coklat dan kukus selama 20 minit @ sehingga masak
-Setelah masak ,angkat loyang dan sejukkan sebelum diterbalikkan ke atas pinggan
-Setelah sejuk terbalikkan puding dan simpan di peti ais...
-makan setelah sejuk lebih nyum nyum....
          
                ♡♡♡♡♡Selamat Mencuba♡♡♡♡♡