Powered By Blogger

Isnin, 6 April 2015

Roti Bun Inti Kelapa

 





Assalamualaikum  ......dah lama tak bersua.... kini saya kembali ke posisi dengan resepi kali ni Roti bun manis inti kelapa je.....Hmmmmm sekarang ni musim belah petang je hujan pastu dari waktu pun jaket 11 tgh ari sampai jam 5 ptg panas terik.nak tido pun tak lena ...lain la Klu rumah yang ber econ. ....
    Petang ni saya tak leh tido....so saya ke dapur nak sibukkan diri sambil menunggu masa berlalu...kali ni saya nak buat roti bun plak...memandangkan inti kelapa masih ada lagi.jom mari kita meroti.resepi roti bun ni saya share dari dunia resepi melalui google searching je....


Bahan; 7-8 biji roti je
-1 cawan tepung high protien
-2 cawan tepung gandum
-1 sudu kecik baking powder
-1 sudu kecik bread improver
-1 sudu kecik yis mauripan
-1 sudu kecik shortening
-1 sudu kecik butter
-1 cawan susu segar suam
-1 sudu kecik gula
-sedikit garam
-sedikit bijan


Bahan2; sapuan atas roti
-1 biji kuning telor
-1 sudu makan susu segar
          (Dibancuh bersama)


Cara2;
-Ayak bersama tepung high protien,tepung gandum,baking powder,bread improver.
-masukkan dalam bekas mengadun
-masukkan garam ,gula dan gaul sebati
-buat lubang ditengah2  tepung dan masukkan yis kering
-gaul sebati dan masukkan susu segar
-uli tepung sampai sebati dan sapukan shortening
-uli lagi sebati dan sapukan butter pada adunan.
-uli adunan tepung sampai menjadi doh yang lembut dan tak lekat di tangan
-perap doh dan tutup dengan tuala lembab @ plastik wrap
-biarkan adunan naik kembang 2 x ganda @ selama 1 jam
-bila doh dah naik kembang,tumbuk2  doh biar keluar angin dalam doh
-uli sekejap dan Bahagikan doh kepada beberapa bahagian
-saya Bahagikan kepada 8 biji bulatan doh
-masukkan inti pada doh dan bentukkan adunan doh kemas2
-susun adunan roti atas tray pembakar.
-biarkan doh seketika sehingga naik 1x ganda selama 30 minit
-panaskan oven 200°c selama 10 minit
-sebelum bakar ...sapu roti dengan bancuhan telor kuning + susu segar tadi
-Taburkan bijan
- bakar roti selama 30 minit suhu 180°c.
-biar suhu rendah supaya roti tidak berkerak
-selepas roti masak ,keluarkan dari oven dan cepat2  sapukan butter pada permukaan roti supaya roti segar dan lembut.
-sejukkan roti dan siap dimakan

      Selamat meroti ya