Asalamualaikum. ....salam sejahtera semua....
Kali ni teringin nak buat kek pisang plak....al maklum bila pisang dah banyak kat belakang umah ni,ada ada je lah resepi yang datang bertandang....
Apa kata kita jengah2 resepi kek pisang ni dulu...petang2 pe kena ngan teh o panas pehhhhh ,kenyang perut senang hati....
Kali ni teringin nak buat kek pisang plak....al maklum bila pisang dah banyak kat belakang umah ni,ada ada je lah resepi yang datang bertandang....
Apa kata kita jengah2 resepi kek pisang ni dulu...petang2 pe kena ngan teh o panas pehhhhh ,kenyang perut senang hati....
Bahan2;
-4 biji pisang dilenyek (apa2 pisang pun bantai je) saya guna pisang abu
*-2 cawan tepung gandum
*-1 sd kecik soda bikarbonat
*-1 sd kecik double action baking powder
-1 cawan susu pekat manis
-1/2 cawan minyak ---minyak jagung pn boleh
-1/2 cawan gula
-4 biji telor
(Bahan bertanda * diayak)
*-2 cawan tepung gandum
*-1 sd kecik soda bikarbonat
*-1 sd kecik double action baking powder
-1 cawan susu pekat manis
-1/2 cawan minyak ---minyak jagung pn boleh
-1/2 cawan gula
-4 biji telor
(Bahan bertanda * diayak)
Cara2;
-masukkan telor dgn gula dan pukul sampai kembang
- masukkan susu dan minyak,kemudian kacau sampai sebati
- masukkan pisang yang telah dilenyek.kacau sebati
- kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil kaup balik
adunan...pastikan adunan tidak berketul.
-sementara tu,panaskan kukusan sampai air mendidih
- Sapu acuan dengan minyak.bila air dah mula mendidih perlahankan api.
-tuang adunan kek pisang ke dalam acuan yang telah disapu minyak.
-tutup penutup kukusan dengan kain kering supaya air tidak menitik ke dalam adunan kek
- Kukus adunan kek selama 45 minit-1 jam @ sehingga masak
( untuk pastikan kek dah masak....cucuk dengan lidi sate dan jika adunan tidak melekat pada lidi sate bermakna kek dah masak )
- sejukkan dahulu kek pisang sebelum keluarkan dari acuan supaya kek tidak pecah.
-masukkan telor dgn gula dan pukul sampai kembang
- masukkan susu dan minyak,kemudian kacau sampai sebati
- masukkan pisang yang telah dilenyek.kacau sebati
- kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil kaup balik
adunan...pastikan adunan tidak berketul.
-sementara tu,panaskan kukusan sampai air mendidih
- Sapu acuan dengan minyak.bila air dah mula mendidih perlahankan api.
-tuang adunan kek pisang ke dalam acuan yang telah disapu minyak.
-tutup penutup kukusan dengan kain kering supaya air tidak menitik ke dalam adunan kek
- Kukus adunan kek selama 45 minit-1 jam @ sehingga masak
( untuk pastikan kek dah masak....cucuk dengan lidi sate dan jika adunan tidak melekat pada lidi sate bermakna kek dah masak )
- sejukkan dahulu kek pisang sebelum keluarkan dari acuan supaya kek tidak pecah.
♡♡♡♡♡Selamat Mencuba♡♡♡♡♡
2 ulasan:
Rasanya sangat sedap,puas hati saya buat .gebu gebas
Kepada blogger2 yang dah buat atau dah singgah kat blog resepi ini boleh la share hasilnya ya
Catat Ulasan